Centrul pentru patrimoniu a fost construit pentru a salva de la o potențială degradare ireversibilă, artefactele patrimoniale ale muzeului ASTRA. Înaintea construirii acestei clădiri, obiectele erau depozitate în spații improprii, riscurile de deteriorare fiind foarte mari.
Muzeul în aer liber se întinde pe o suprafață de 96 de hectare din care 42 de hectare sunt destinate expoziției alcătuită din case românești tradiționale, mori de vânt, anexe gospodărești și alte construcții mărturii ale trecutului nostru, relocate aici din toate regiunile țării. Casele sunt mobilate și decorate cu obiecte recuperate din zonele respective.
În fiecare an, colecția muzeului se îmbogățește cu noi obiecte, iar depozitele devin neîncăpătoare. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care s-a dorit construirea centrului. Pe lângă funcțiunea de depozitare, clădirea prevede laboratoare de conservare și restaurare: ceramică, textile, lemn policrom, piele. De-asemenea a fost prevăzut un centru de resurse și formare pentru conservatori și restauratori (CePCoR).
loc: Muzeul în aer liber, Sibiu RO
stadiu: finalizat 2010
suprafata: 3.210 m2
cost: 3 mil. EUR (grant SEE)